بینجی لند
برنج تیسا چیست ؟
برنج از غلات پرمصرف در کشور بوده که برای کشت ارقام محلی و باکیفیت به آب بسیار زیادی نیاز است. توجه به نحوه کشت و نوع بذر مورد استفاده میتواند از روند کم آبی در مناطقی از جمله استانهای گیلان و مازندران که طی چند سال اخیر روبه افزایش است جلوگیری کند.
در این راستا سازمان تحقیقات برنج کشور اقدام به معرفی گونه های اصلاح شده برنج که از مقاومت بسیار بالایی در برابر کم آبی برخوردار باشند نمود. کشت برنج به استان های شمالی کشور محدود شده است.
پس با برنامهریزیهای انجام شده در جهت افزایش سطح زیرکشت ارقام پرمحصول و اصلاح ارقام کیفی محلی در سال ۱۳۷۸پروژه تحقیقاتی کشور به منظور دستیابی به ژن مطلوب و افزایش عملکرد بذرهای برنج آغاز شد. رقم برنج تیسا بعد از ۱۵ سال در اسفند ماه سال ۱۳۹۷ توسط سازمان تحقیقات برنج استان مازندران معرفی شد.
اهمیت ویژه ایجاد، معرفی و کاشت رقم اصلاح شده تیسا و سایر گونه های برنج پرمحصول در کاهش نیاز به واردات سالیانه برنج دیده میشود.
برنج تیسا به چه دلیلی اهمیت دارد؟
با توجه به محدود شدن کشت برنج به دو استان گیلان و مازندران، برنامهریزیها باید در جهت افزایش سطح زیر کشت ارقام پرمحصول و یا اصلاح و افزایش عملکرد ارقام کیفی محلی باشد. یکی از مهمترین راهکارها در افزایش تولید در واحد سطح، معرفی ارقام اصلاحشده پرمحصول می باشد که کیفیت پخت و بازارپسندی مشابه ارقام محلی داشته باشند. رقم تیسا با داشتن عملکرد بسیار بالا و کیفیت پخت نزدیک به ارقام محلی، میتواند به گسترش سطح زیر کشت ارقام پرمحصول کمک نماید.
برنج تیسا
کیفیت برنج تیسا چگونه است؟
در هنگام پخت نرم و سبک است. وقتی سرد می شود نرمی خود را حفظ می کنند و سفت نمی شوند. کشت این رقم جدید برنج مقاوم به کم آبی و خشکی از اواسط اردیبهشت شروع میشود و به دلیل زودرس بودن پس از ۹۷ روز برداشت میشود.
رقم برنج تیسا مانند دیگر ارقام پرمحصول اصلاح شده ژنتیکی همچون برنج شیرودی و برنج فجر، از نظر کیفیت نزدیک به رقم بومی طارم محلی و متناسب با ذائقه مردم است. طول دانه اولیه قبل از پخت ۷.۹ میلی متر است درحالیکه با پخت برنج این مقدار به ۱۴.۱ میلی متر افزایش مییابد.
کشت برنج تیسا
نتایج بررسی وضعیت عملکرد لاین ۹۲۶ با نام جدید تیسا در مقایسه با شاهد شیرودی در شرایط مزرعه کشاورزان(تحقیقی- ترویجی)در پنج منطقه محمودآباد، آمل، بابل، دشتناز ساری مورد بررسی قرار گرفت که متوسط عملکرد این رقم نسبت به شاهد شیرودی در کل و نیز در سه مزرعه از پنج مزرعه مورد آزمایش بیشتر بود.
عملکرد رقم تیسا در محمودآباد تقریباً برابر با عملکرد رقم شیرودی بودو در مقابل، عملکرد این لاین در مزرعههای کشاورزان در بابل، ساری و بهشهر بالاتر از رقم شیرودی بوده است. ازآنجاییکه خصوصیات مربوط به کیفیت پخت از فاکتورهای مهم و تعیینکننده در فرآیند معرفی رقم میباشد، اندازهگیری پارامترهای مهم و تعیینکننده کیفیت پخت شامل مقدار آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل نیز انجام گرفت.
ویژگی های برنج تیسا:
زودرس بودن
در هنگام کاشت میزان مصرف آب برنج تیسا ۲۰ تا ۳۰ درصد در واحد سطح کمتر است.
بذر اصلاح شده ژنتیکی تیسا در برابربیماریها از تحمل بالایی برخوردار است. (بیماری بلاست (Blast) یکی از مهمترین بیماری های برنج است و می تواند خسارت قابل توجهی به زراعت این محصول وارد نماید.)
بینجی لند
ویژگیهای کیفی برنج تیسا چیست؟
نسبت طویل شدن دانه بعد از پخت ۱.۷۸ برابر اولیه
حفظ حالت اولیه پخت پس از سرد شدن
دارای ۱۱.۳۱٪ سبوس برنج
کیفیت آمیلوز متوسط
بافت نرم و سبک
خصوصیات زراعی برنج تیسا:
پر محصول و در هر هکتار دارای حدود ۸ تا ۹ تن شلتوک
تحمل بالا نسبت به بیماریهای برنج
ارتفاع بوته حدود ۱۱۰ سانتیمتر
مقاوم به ورس و خوابیدگی
وزن دانه ۲.۵ تا ۲.۶ گرم
محصول کم آب بر
جزو ارقام دانه بلند
مقاوم به آفات
کیفیت عالی
زودرس
پاکوتاه
میزان آمیلوز در تعیین کیفیت برنج چه تاثیری دارد؟
در اصلاح گیاه برنج پس از عملکرد به مهمترین مسألهای که توجه زیادی میشود، کیفیت دانه است. آمیلوز، قوام ژل و درجه حرارت ژلاتینی سه فاکتور مهم در تعیین کیفیت دانه برنج هستند. بیش از ۹۰٪ آندوسپرم دانه برنج را نشاسته تشکیل میدهد که از آمیلوز و آمیلوپکتین تشکیل میشود. مقدار آمیلوز صفر تا ۳۳٪ است که این مقدار برای رقم تیسا ۲۱.۹٪ میباشد. برنج های کم آمیلوز پس از پخت، نرم، چسبنده و لعابدار میشوند. درحالیکه برنج های پر آمیلوز پس از پخت به سرعت سفت و خشک میشوند.
برنج تیسا
بینجی لند
واریتههای برنج براساس میزان آمیلوز به پنج گروه زیر طبقه بندی میشوند:
- برنـج های واکسی که فاقد آمیلوزند و پس از پخت نرم، چسبنده و غیرقابل تفکیک هستند.
- برنج های خیلی کم آمیلوز که میزان آمیلوز آن ها کمتر از ۱۰٪ است.
- بـرنج های کم آمیلوز که میزان آمیلوزشان ۱۰ تا ۲۰ درصد است.
- برنـج های متوسط آمیلوز که میزان آمیلوز آن ها ۲۰ تا ۲۵ درصد است.
- بـرنج های پرآمیلوز که میزان آمیلوزشان از ۲۵ تا ۳۰ درصد است.
.برنج متوسط آمیلوز گونه تیسا پس از پخت، نرم، متورم و کاملاً از هم جدا میشود. و تا زمان طولانی پس از پخت نرمی و لطافت خود را حفظ میکند
امروزه اکثر مصرف کنندگان و تجار در سطح جهان علاقمند به استفاده از برنج های متوسط آمیلوز همچون برنج های صدری ایران، تیسا، باسماتی و مشابه آن ها هستند.
برنج اصلاح نژاد شده آیا همان برنج تراریخته است ؟
این یک غلط و اشتباه مصطلح است. زیرا محصولات اصلاح نژاد شده بسیار متفاوت از محصولات تراریخته هستند.
در محصولات تراریخته DNA گیاه توسط یک عامل خارجی مورد دستکاری قرار می گیرد، و تغییر ژنتیکی صورت می پذیرد.
اما در برنج یا محصولات اصلاح نژاد شده ، دو گیاه با صفات برتر و مقاوم به هم پیوند می خورند. اصلاح نژاد در طی سالها صورت می گیرد تا در نهایت مقاوم ترین برنج و یا محصول تولید شود.
بطور مثال برنج ندا از جمله برنج های ایرانی است که در سال 1376 مورد اصلاح نژاد قرار گرفته است، و ترکیب 3 نوع برنج است :
برنج اصلاح شده ندا = برنج سنگ طارم + برنج حسن سرایی+ برنج آمل 3
برنج ندا از جمله برنج های مقاوم و میان رس ایرانی است، که دارای ارزش غذایی متوسطی است، با این حال از نظر اقتصادی برای مصرف کنندگان بسیار مقرون به صرفه است.
نتیجه گیری
در حالت مقایسه ای ، محصولات و برنج ارگانیک سالم تر از محصولات و برنج اصلاح نژاد شده است.
برنج اصلاح نژاد شده نیز سالم تر از برنج تراریخته است.
قبل از مصرف مواد غذایی، حتما در مورد تراریخته بودن بودن یا نبودن آنها تحقیق کنید.
اگر سلامتی – این گنج ارزشمند زندگی- برایتان ارزش دارد، حتما و حتما بجای محصولات تراریخته، از محصولات ارگانیک استفاده کنید.
به جای برنج تراریخته می توانید از سالم ترین برنج های ایرانی مانند : برنج هاشمی، برنج طارم، برنج دم سیاه، برنج قهوه ای و…استفاده کنید.
ارتباط با ما
همه روزه 8:00 _ 18:00
پست الکترونیک: info @ Binjiland.com